Ik weet nog goed dat we in 1996 onze eerste site lieten maken. Bij mensen die van een andere planeet leken te komen. Het etiket voor die mensen werd pas jaren later bedacht: "Urban heroes". Door de flarden harde hip en hop en struikelend over skateboards, werd ik het kantoor ingeleid om het bonnetje te tekenen: 20.000 oude guldens.
Maar dan hadden we ook wat. State-of-the-art meneertje. Weken zou er geprogrammeerd worden op de features die we voor onszelf bedacht hadden: Filmpjes, audiofragmenten, een knappe database, nettracker en een Quicktime speurtocht door ons kantoor, waar nieuwsgierigen, als in een adventuregame, laatjes konden opentrekken en op computers konden klikken om te zien wat zich daarin bevond. Ja, zelfs het drumstel in mijn kantoor was bespeelbaar. Hoe anders is het tegenwoordig...
We hebben deze week R2 Web 2.0 gelanceerd. De nieuwste editie van onze site vervangt de flash versie van R2 Web, waarvoor we twee jaar geleden via templateshop.nl, voor € 49,95 een geinig modelletje uitzochten en vervolgens daarin alle tekstjes, lettertypes en plaatjes vervingen.
Tja, het voelt een beetje als een goochelaar die het geheim van trucs verraadt, maar -los van het eigen denkwerk en de uren- had je zo een prachtige, glossy, topsite voor een prikkie.
Maar anno 2007 moet het open. Moet het sociaal. Moet het delen. Moet het netwerken, linken, bloggen en voeden. De tijd dat een site een elektronische brochure was, lijkt voorbij. Een site is nu meer de ontmoetingsplaats voor een (virtueel) netwerk van mensen met een gelijke interesse, die zelf ook bijdragen aan dat platform. Die actief participeren omdat ze zich thuis voelen in dat netwerk en iets zinnigs te melden hebben.
En het aardige is, dat al die sitecontent niet meer hier op de server staat, maar daar. Ergens "at the end of lonely street" van het World Wide Web. Geen TomTom die je er heen brengt. Maar waarom zou je er ook heen willen. De geneugden van web 2.0 komen gewoon naar je toe.
Waar vroegûh dus wekenlang geprogrammeerd moest worden op de "achterkant" van de site, klik je vandaag de dag zo'n beetje alles met enige handigheid, op het web bij elkaar. Bijvoorbeeld TypePad als basissite. Flickr voor de foto's, YouTube voor de filmpjes, Del.ici.ous voor het sociale bookmarkgebeuren, Feedburner voor mensen die graag op de hoogte willen blijven zonder iedere keer naar de site te moeten om te kijken of er al wat nieuws is, enzovoort.
De eerlijkheid gebiedt wèl te zeggen dat enige handigheid met HTML en Java scripjes vereist is. Maar veel van die diensten distribueren ook z.g.n. "Widgets" die automatisch weten hoe ze zichzelf in je site moeten installeren.
Nu hoor ik u kraken: Social bookmarks? Feeds? Wâââh...? Nou, het valt allemaal wel mee, hoor. Het bekijken van deze filmpjes is alvast een prima start. En weet u wat bovendien het mooie is? U heeft zojuist misschien wel uw eerste Web 2.0 ervaring opgedaan.
Deze posting deelt informatie met u. Onze belevenissen. En via de linkjes, kennis die derden aan het web hebben toegevoegd. Als u geïnteresseerd bent geraakt helpt deze posting u op een behulpzame manier op weg. U kunt daar voor uzelf wat mee. Of voor anderen. Door uw ervaringen en eventuele links als reactie onder deze posting achter te laten. Zo helpen we samen weer anderen op weg. Geinig hè?
Overigens moet dit blog ook nog een keer op de helling om 2.0 compliant te worden, qua feeds en tagclouds en zo. Maar met uw welnemen is uw scribent heel eventjes uitgeprogrammeerd...
Goed bezig Rob. Het wordt alleen maar leuker en makkelijker in de toekomst. Mooi vooruitzicht.
Geplaatst door: Henk-Jan Winkeldermaat | 18-8-07 om 8:00