Vandaag kwam NIDAP met haar jaarlijkse toonaangevende onderzoek naar zakelijke evenementen. De eerste kop die in de elektronische nieuwsbrieven verscheen: "eventmanager moet het met 20% minder doen". De strekking van de berichtgeving is dat de budgetten voor events in "bedrijven met meer dan 500 medewerkers" met dat percentage zijn teruggeschroefd.
Te zelfder tijd las ik op Marketingfacts de uitkomst van een onderzoek van Multiscope onder 961 marketeers, waarin die klassikaal aangeven, voor nu en de toekomst, het meeste verdusie te hebben in "media die persoonlijk contact mogelijk maken". Primair worden natuurlijk internet en sociale media als Twitter bedoeld, maar ook de stimulatie van mond-op-mond reclame wordt door hen belangrijk gevonden.
Wat zegt dit nu? Als je al enige tijd meeloopt dan valt op, dat budgetten voor events al jaren onder druk staan. Wat zeg ik: Decennia. Dus what's the fuzz? Dat is minstens zo inherent aan het feit dat evenementenorganisatoren er maar niet in slagen om toegevoegde waarde te verkopen die ook als waardevol wordt erkend. En tja... dan rest niets anders dan de prijsknieval.
De eerste berichtgeving over het NIDAP onderzoek is tamelijk summier. "Bedrijven met meer dan 500 medewerkers" zegt me niets. Nooit gedaan ook. Het is maar net op welke media de onderneming inzet. Noch wordt er in de artikelen verduidelijkt, over wat voor soort evenementen het gaat.
Ik kan me natuurlijk heel goed voorstellen dat er in veel bedrijven momenteel weinig te feesten valt en dat er de mening heerst om hartje "crisis" niet te uitbundig te zijn. Ik kan me zelfs voorstellen dat een deel van de gevoelde budgetdaling feitelijk onderhandelingsdruk is wanneer je 5 bureaus in een pitch een klussie voor de neus houdt. Ik kan me van alles voorstellen, maar ergens in het pand woont die marketingbaas die aan de firma Multiscope heeft aangegeven dat ie grote trek heeft in persoonlijk contact.
De vraag is dus of die behoefte voldoende bij de eventmanager bekend is, of dat de budgettenmaker wel voldoende doordrongen is van de potentie van het medium. Past hier de vraag of de evenementenbranche wel met de juiste mensen aan gene zijde praat? Misschien moeten ze wel een paar deuren verder zijn, bij marketing. En dan er dan natuurlijk niet in één adem het hele Marketing Lexicon der Nederlandse Taal er uit gillesdelatouretten, maar op basis van concrete behoeften, heel pragmatisch bewezen expertise delen.
Ik kan -om maar eens wat te noemen- aangeven wat er in de schappen gebeurt, als doelgroepers, begerenswaardige merkwaarden fysiek via alle zintuigen, krijgen uitgeserveerd. Of hoe je op één evenement 8.000 verwarmingsketels verkoopt. Of wat de effecten zijn van internal branding op de productiviteit van medewerkers en hun bijdrage aan de tevredenheid van klanten. Waarden waar vrijwel ieder bedrijf anno 2009 graag in investeert.
Events als kostenpost of als medium van waarde? We zouden met z'n allen beter moeten weten...
Reacties