Trouwe lezers kennen mijn voorkeur voor de smakelijke hap en kookprogramma's op TV. Buitenlandse kookprogramma's wel te verstaan, bijvoorbeeld op de Amerikaanse zenders Food Channel, Food Network en Bravo of de Engelse BBC.
Neem een Saturday Kitchen, iedere zaterdagochtend om 11.00 op BBC1, Iron Chef -waarin nu niet eens amateurs, maar -veel interessanter- topchefs elkaar in de haren vliegen- of de meesterwerkjes MasterChef en Topchef die nu met veel bombarie naar Nederland zijn gehaald.
Nee, hier moeten we het doen met aan grootgrutters en kaasboeren verkwanselde niemandalletjes als "wie is de chef" en zo. Of aan het reislustige productieteam van Herman den Blijker, wiens kandidaten op de altijd weer idylische locaties nauwelijks zout van peper kunnen onderscheiden.
Wat mij afpist is dat de Nederlandse omroepen zich aanmatigen te moeten sleutelen aan perfecte "original concepts". Alsof de Nachtwacht er beter van wordt als je er met waterverf een zonnetje bijschildert. De eerste beelden van MasterChef beloven dan ook weinig goeds.
Ze zijn er nu alweer een soort van Idols van aan het maken, met previews van selectierondes en een vagelijk bekend huppelkutje als presentatrice.
Dames en heren producers, kijk in plaats van de Australische-, de banden van MasterChef UK nog eens terug. De kracht van dat programma schuilt in het feit dat er -naast de streng maar rechtvaardige John Torode and Gregg Wallace, van wie Robert Kranenborg en Julius Jaspers van TopChef ook nog het een en ander zouden kunnen leren- geen kirrend presentatie- dingetje is (slechts een bloedstollende voice-over) en dat de stuntelende kwalificatie van kansloze huisvrouwen en verkantekerende reisbureaumedewerkers zorgvuldig buiten beeld wordt gehouden.
Engelse kandidaten moeten eerst de online MasterChef Academy doorlopen (binnenkort zelfs als app verkrijgbaar), waarin je heftig aan de tand wordt gevoeld over productkennis, keuken hygiene e.d. Vervolgens een uitgebreid applicatie- formulier invullen waarop je tot op de vierkante milimeter moet motiveren wat je drijft.
En als je die vleeskeuring overleeft, moet je nog het hemd van het lijf lullen en koken voordat je tot het programma wordt toegelaten. Wie die eerste aflevering haalt kan zodoende niet alleen wat, maar is ook een gemotiveerde en gedreven Paul Potts in de dop, om maar in talentenjachtsferen te blijven.
Nee, hier waggelt een schat van een Surinaamse moeke -gesteund door een fanschare van familieleden- met een bakje roti de studio binnen, zonder enig begrip van het concept MasterChef. "kanslozen zijn leuker op TV" lijkt de belangrijkste driver, in plaats van het tonen van gepassioneerde gedrevenheid om met de titel op zak, een droom achterna te gaan.
Die conceptuele potloodventers achter hun Hilversumse bureautjes verkwanselen daarmee niet alleen een adembenemend topconcept, maar tevens de statuur van de prijs.
De Engelse winnaars zijn allemaal goed terechtgekomen. Maar wie dergelijke concepten door het taartvormpje van Idols, Popstars, Holland got talent en al die andere talentenklonen probeert te persen, weet één ding zeker. Van de winnaars wordt nooit meer wat vernomen, behalve dit dan. Maar who gives a f*ck.... this is TV man!
Zoals u ongetwijfeld weet is de nederlandse variant van Masterchef gebaseerd op het Australische concept. Welke vele honderden malen beter is dan de Engelse variant met de minne commentaren en zogenaamd prestigieuze presentatoren. Alvorens u de mond vol heeft van de voorrondes van dit program, verdiend het wellicht de voorkeur eerst af te wachten wat de selectierondes opleveren aan kooktalent en hoe het zich verder ontwikkeld nadat de laatste 12 kandidaten zich uitgekristaliseerd hebben.
Spijtig toch dat de nederlandse mens zich altijd en eeuwig moet hullen is zuur sarcasme en afzeikerigheid. Wellicht dat u zich beter voelt soortgelijke zuurpruimigheid van Topchef. Wat in mijn ogen nou een draak van een program is, zo ziet u maar, ieder wat wils.
Geplaatst door: Mw. A. Veenstra | 10-10-10 om 22:58
Tja... ik ben ook teleurgesteld in MC NL. Boring! Ik hoef niet alle kandidaten te zien rennen va. dag 1
Begin met de sterkste 6 of 8.En volgens mij is al duidelijk wie doorgaat, dankzij die interviewtjes en close ups van sommige kandidaten. Alle respect voor R Verbaan, maar tellen van 10 tot 0 ? Wat doet zij daar? Geef mij maar de meeslepende voice over van BBC India Fischer?
Tip ZDF vrijdag's Lanz Kocht rond 23u LEUK!
Geplaatst door: magda | 13-10-10 om 14:06
Ongelofelijk wat een programma die TopChef. De opzet vind ik interessant om naar te kijken maar die presentatoren, daar slaat dit programma finaal de plank mis. Het is nu de halve finale en de kandidaten werken zich te pletter onder het oog van een meesterkok (Kranenborg), een zeer gerespecteerde Michelinsterkok (Boerma, Rive) en een "chefkok" genaamd Julius Jaspers. Wat die man in dit programma te zoeken heeft is mij een complete raadsel. Hij kraakt bijna elk gerecht af (te zout, te flauw, te veel spek etc. etc.) Maar wat heeft hij nu op zijn CV staan? Is hij zelf een chefkok geweest van een restaurant met Michelinster zoals Kranenborg dat wel is geweest? Niet dus... Waarom staat deze man daar dan?!?! Hij staat daar gewoon voor spek en bonen en zijn mening kun je toch echt niet serieus nemen. Ik ben benieuwd of hij zelf zich staande zou kunnen houden qua smaak, harmonie, presentatie etc. bij een topclass van bv. een ECHTE chef als Jonnie Boer, Lucas Rive, Jacob Jan Boerma of voor mijn part zijn collega Kranenborg. Graag voor Topchef 2011 deze 'chef' vervangen door een ECHTE chef (Rudolf van Veen, Cas Spijkers), die verder ook iets positiefs kunnen brengen naar de kandidaten toe. Deze zelfingenomen, azijnpisserige nepkok kan beter gaan werken bij de Febo of andere fastfood restaurants. Want al die botte, weinig constructieve feedback van deze lompe nozem kan dit programma missen als kiespijn.
Geplaatst door: Hallo Lobbes | 20-11-10 om 1:18
Oh, wat heerlijk dat ik niet de enige ben die zich suf-ergert aan Kranenborg en ome Julius! Als je de Engelse versie of de Australische afleveringen van zowel Top- als Masterchef bekijkt dan is dat puur amusement! Je leert ontzettend veel en men slaagt erin om geen enkele kandidaat af te zeiken (Kranenborg: dan donder je maar op)maar ze op te zwepen tot grote culinaire prestaties. Men krijgt het voor elkaar dat je van de presentatoren en de kandidaten gaat houden. Als je geen charismatische presentatoren in huis hebt, dan kun je het maar beter niet doen.
Geplaatst door: Hanni Middel | 7-3-11 om 19:12