Gisteren gebeurde het wéér. Ik was op bezoek bij een bedrijf dat binnenkort haar medewerkers bijeen brengt om met hen de visie voor de komende jaren te delen. Ze waren al een dag naar de hei geweest om die bijeenkomst vorm te geven en oh ja… het budget was minimaal.
De directeur zou zijn “state of the Union” afleveren, de “zaal” kon interacteren via een Twitter fountain en de borrel werd ingeleid met een leuke “samen-doe-activiteit”, voor de benodigde team spirit.
Om binnen het gestelde budget te blijven, was op de hei besloten dat collega Piet zelf de filmpjes zou draaien en collega Jannie zelf… Afijn, you catch my drift. En of ik nog iets aan het meten van de ROI kon bijdragen.
Nu doe ik niets liever, maar heb zo langzamerhand een dwarslesie van telkens te moeten uitleggen dat je ROI eerst moet creëren, voordat je het kunt meten.
Was er op de hei bijvoorbeeld ook gesproken over wat de medewerkers de dag nà het event anders zouden moeten doen? Over de urgentie (want zonder urgentie geen morgenochtend)?
Over hoe de ambitie van het bedrijf thans tussen de oren van die medewerkers zat? Welke argumenten de eventuele kloof tussen de twee succesvol konden overbruggen? Hoe de medewerkers met succes te activeren zouden zijn? En gemeten in wat dan wel?
Was daar ook nagedacht over het optimaal benutten van de unieke dynamiek van het medium, waarin je 5 zintuigen te gelijk kunt neuromarketen?
Nope! Zoals te vaak ging het op de hei vooral over populaire containerbegrippen als “interactie” en “sociale media” en daarmee in feite over middelen in plaats van doelgerichtheid en resultaat. Als een architect die alleen kreten slaakt als “betonmortelwagen” en “twee-bij-drietje” in plaats van te focussen op het gebruiksgenot van zijn creatie.
In de twee uur die volgden hebben we het hei scenario beetgepakt en in lijn gebracht. En dan is het altijd weer mooi om te zien, dat de vragen die er ècht toe doen, in belangrijkste mate uit parate kennis beantwoordt kunnen worden, zodat mijn kunstje in die gevallen vaak niet méér is dan de betrokkenen op het goede spoor te zetten en te helpen met strategische rationalisatie. Zeg maar: het toevoegen van het “waarom” aan het “wat” en het “hoe” , om vervolgens op die logica te acteren. En als dat muntje landt zie je zo’n projectteam opveren en stijgt het beoogde evenement significant in waarde.
Is dat rocket science? Welnee! Wat vooral helpt is logisch nadenken en begrijpen wat de echt relevante ingrediënten van ROI creatie zijn. Wat niet helpt is dat opleidingen en vakmedia nog steeds oorverdovend liggen te slapen als het gaat om de essentie van ROI creatie.
Als ik zie wat voor resultaten bedrijven met een paar uurtjes consultancy bereiken, vraag ik me echt verbijsterd af wanneer die kennis uit 1959 nu eindelijk eens mainstream wordt in onze industrie. Zo sta ik zelf -overigens nog steeds met de grootst mogelijke passie- nu al 23 jaar aan dit comateuze paard te sjorren (en vertel in essentie niets anders dan in 1989).
Maar gelukkig is er hoop uit onverwachte hoek. Het Evoluon heeft het gratis eBook “ROI van je evenement” uitgegeven. Geschreven door Ruud Janssen (TNOC) en Elling Hamso (European ROI Institute), met vanaf pagina 23 een uiterst praktische "speciale bijdrage" van ondergetekende.
Doe jezelf een plezier en download het via iTunes of lees de PDF versie hier. En als je meer wilt weten bereik je me via [email protected], of via het expert panel van bengnl.com.
Nice!
Geplaatst door: Simon | 13-11-12 om 20:58
Wat schrijf je superleuk!
Gang van zaken komt me bekend voor en dat trekken aan een comateuz paard is ook de story of my life hahahaha
Sorry deze leek weet echter niet wat ROI is, kun je me dat misschien uitleggen?
Marieke www.DoornRoos.com
Geplaatst door: Marieke | 27-11-12 om 20:59
I'm really enjoying the design and layout of your site. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Superb work!
Geplaatst door: Louis Vuitton Citadin NM M93224 louis vuitton eyewear | 8-11-13 om 17:19